mandag 2. desember 2013

Julens broderte duker

 
 
Jeg setter stor pris på jule dukene mine. Jeg er så heldig at jeg har arvet noen etter min mor. Hun var helt spesiell flink til all slags håndarbeid. Den  første duken jeg viser, broderte hun med stilkesting før hun giftet seg og da må den være brodert rundt 1934. Først har hun tegnet på frihånd nisseparet som spiser grøt av grøtbollen. Duken er brodert av en gammel melsekk. Min mor jobbet for en gammel dame som drev en landhandel, og der fikk hun melsekken.
 
Stilkesting er skråsydde sting som sys på en tegnet linje. De kan sys mot høyre eller venstre. Nålen stikkes ned i stoffet så langt opp man ønsker stinglengden og stikkes deretter opp inntil eller i det forrige stingets øvre punkt. Stilkesting brukes ofte som kontursting eller til å fylle overflater. 


 
Så er det dette kjøkkensettet. Det er brodert i plattsøm på 60 tallet da jeg var liten. Jeg husker så godt det ble strøket og lagt frem lille julaften. Da var det jul på kjøkkenet i mitt barndomshjem.
 
Plattsøm er loddrette sting som følger omgangs- eller innslagstrådene og kan sys rettlinjet eller likesidig.

 
 


 
Jeg giftet meg i 1975. Og den første julen jeg hadde i eget hjem fikk jeg dette settet, brodert med korssting.
 
Korssting er det vanligste stinget. Det broderes i to trinn, først et høyrelagt sting som deretter sys over med et venstrelagt. Det ferdige stinget danner et kors eller krus på rettsiden og loddrette sting på vrangsiden. For å få et godt resultat er det viktig at de overlagte stingene går samme vei. Du kan enten sy ett korssting om gangen, eller først sy en rad med halve korssting og deretter gå tilbake og sy de overleggende stingene for å få dem hele.
 



Denne lille røde heklede duken bruker jeg i brødkurven min. Den er nok også heklet på 60 tallet.

 
I 1976 fikk jeg nok en jule duk brodert i korssting. Også brodert av min mor. Den hadde jeg på kjøkkenbordet mitt på 70 og 80 tallet.
 

 

Julen 2000 fikk jeg en gave som var en stor overraskelse. Denne duken er brodert av min eldste datter. Hun hadde tatt ut mønsteret fra et ukeblad og laget det om til en større duk. Mønsteret er fra Prosgrunn's Nisseservice og måler 180 x 135.


 
 

 

9 kommentarer:

  1. Jag kände igen tomtarna på den sista duken, den
    julservisen har jag. Har köpt den i Örje.
    Så fina dukar din mamma broderat, det är bra med
    traditioner och att ta fram samma saker varje år.
    Kramar/AM

    SvarSlett
  2. Dette var så koselig lesing med dertil fine bilder, av noe så flott som brodering !
    Spesielt artig at du har funnet beskrivelse av stingene, så fikk man ennå bedre forklaring, takk Bente :)

    Hvilke flotte duker du har fått av din mor.

    Må faktisk innrømme jeg broderte endel korssting - for mange herrans år siden, men ikke noe annet, kun korssting.

    Hvilken herlig overraskelse av en duk din datter brodert til DEG.
    Det broderi genet har gått videre se vi jo......

    Gleder meg nå til å komme hjem til Norge og få virkelig julestemning.

    SvarSlett
  3. Det er så koselig med slike minner.
    Jeg har en brodert juleduk, og den har min bestod brodert til MEG. Hun har brodert navnet mitt i et hjørne, sammen med årstallet, 1977, som var det året jeg fikk det til jul. Min søster og min mor har også hver sin duk, me navn og årstallet på. Den ene, til min søster, er litt lys rosa, for den ble visst med i en vask der dt var blitt med noe rødt......ja, det er sånnt som kan skje. Særlig da ved juletider.
    Jeg kan sy div sting, men har aldri vært så glad i det. Det har mest alltid vært strikking og maling for meg......som jeg fremdeles driver med.
    Mamma har juleserviset til PP og det er alltid jul når det kommer frem. Da blir det julestemning med en gang.
    Takk for hyggelig inspirasjon, Bente .

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
  4. Tusen takk for hyggelig kommentar hos meg! Der var det mange fine jule-håndarbeider! Kjekt å ta fram år etter år. Jeg har også maken servise, og en slik duk hadde nok vært tingen. Mor hekla mye, og jeg har røde brikker og løpere i fleng. Til jul legger jeg ei hekla rød festremse på spisebordet og tenker på mor som er gått bort.
    Koselig innlegg! God bedring! Fint at du var ferdig med julegavene når uhellet var ute.

    Klem fra Ingunn

    SvarSlett
  5. Så heldig du er som har så flotte broderte duker. Det er så viktig å ta vare på slikt man kan ta frem år etter år. Gode tradisjoner.
    Ha en riktig fin førjulstid.

    SvarSlett
  6. Det er det beste som finnes slike fine minner og noe våre nærmeste har gjort. Absolutt den vakreste av all julepynten.
    Det er vakkert og moren din hadde et talent med både tegning og brodering.

    Nå skal jeg forte meg ut å gå tur med Leo før regnet/snøen kommer :)

    Nyt dagen klem fra Monica

    SvarSlett
  7. Slike gamle håndbroderte juleduker er bare helt nydelige. Nyere også, for den saks skyld. Jeg er litt svak for nisse serviset fra Porsgrunn, og liker veldig godt duken datteren din har brodert.

    SvarSlett
  8. Er det noen som husker hvilket ukeblad dette mønstret stod i ? Jeg ønsker meg sååå det mønstret.

    SvarSlett