onsdag 16. mars 2011

Slekter følger slekters gang

I gamlekirkebøker fra Vår frues kirke i Trondheim, fant jeg den jeg trodde var min tippoldefar. Jeg klarte ikke å tyde hva som stod skrevet og sende en e-post til Statsarkivet.
Nå har jeg fått svar og det er nokså moromt å lese og tenke tilbake på hvordan disse menneskene hadde det og hvordan deres hverdag var.

Kirkebok for Vår Frue kirke i Trondheim 602.A06, 1821-39 side 69 nr. 68 viser at "Johan" var født den 25. juli 1829 og døpt 18. oktober samme år. Han var født utenfor ekteskap som sønn av: "Ungkarl og Arbeidskarl Ole Jonsen Gellein - for længe siden afskediget Artiller. og Pigen Gidsken HansDatter, været i Tjeneste sidst hos Frue Lange, men nu et Aars-Tid logi hos Matros Johan Lian i Gjedveiten. Opgivet af Barnets Moder som 4d leiermaal."
Faddere: Konen Johanna Lien, Konen Bergitha Gellein, Martha Mathias Datt. Tømmermd Ole Miøen, Snedkersvend Niels Holm, Jens Aamodt
 
Vår Frue kirkebok 602.A10 s. 303 nr. 54 viser at Johan Gellein 29 1/4 år og Oline Høstad 29 år, ble viet 31.10.1858. Om ham er det opplyst at han var født i Vår Frue sogn og sønn av arbeidsmann Ole Gellein. Om henne er det oppgitt at hun var født i Domsognet og datter av arbeidsmann Thore Høstad.


På bakgrunn av dette, mener vi at det er svært sannsynlig at den Johan Gellein vi har funnet døpt er identisk med din tippoldefar. Det er riktig alder i forhold til vigselen og riktig kirkesogn. Alder oppgitt i folketellingslister er ikke alltid korrekt.

Kanskje noen bloggere kjenner til disse personene, eller driver med slektforskning?Her har dere meg som 3 åring.

4 kommentarer:

 1. Skikkelig spennende dette. Har en svigerinne som forsker litt på slekt, men selv har jeg ikke prøvd noe videre. Vet at gubben har Gellein i slekta si...kanskje dere er i slekt??:O)

  SvarSlett
 2. Så moro dette var, Bente !!
  Godt du fkk svar, ja, du sånn de skrev den gang, skjønner man knapt noe av idag.....hehe..

  Herlig den setningen; Født utenfor ekteskap....ja, tidene har forandret seg, og godt er det.

  Ikke noe Gellein som jeg vet om i min slekt....
  Lykke til videre i letingen ;)))

  Ciao fra Helen

  SvarSlett
 3. PS, bedårende bildet av deg som 3 åringen !!
  Vi kan vel ane her dine datters krøller...? ;)

  Ciao, igjen fra meg - Helen

  Kjappere å bruke anonym, sender fra hotellet i det fjerne østen, vettu..

  SvarSlett