mandag 3. november 2014

Cøliaki - gluten intoleranse


Jeg har et barnebarn med cøliaki. Han er nå ni år og han fikk denne diagnosen da han var ca. 1,5 år. Han er nok født med gluten intoleranse. Første gang jeg så ham på sykehuset var han bare noen timer gammel og han hadde allerede mye utslett på kroppen sin. Fram til han var 1 år hadde han stygge nekroser i ansiktet og selvfølgelig mye diare. Så på et vis var det vel en lettelse å finne ut hva som feilte ham. 
 
Som liten gutt har det ofte vært sårt å ikke kunne spise det alle andre spiser, spesielt da han var i barnehagen. Nå takler han sykdommen sin utrolig fint. Passer selv på alt han skal spise. Mormor baker derfor hvert år, glutenfrie krumkaker.
 
Oppskriften er enkel. Tre egg veies. Du bruker like mye sukker, mel og smeltet smør som eggene veier. Til slutt har du i to til tre spiseskjeer med vann. Røren settes til side minst i 20 minutter før steking. Jeg synes denne røren ble litt tykk. Så jeg tok i litt ekstra vann. Og selvfølgelig brukte jeg glutenfritt med.

        
 

 


        
            
 
Sarah Bernhard kaker inneholder ikke mel. Disse kakene elsker alle de tre barnebarna. Her må jeg lage flere porsjoner. Jeg har alltid trodd at de var vanskelige å lage. Første gang jeg lagde dem var vel for fem år siden. Da fant jeg en oppskrift på nettet (så klart), som passer meg. Jeg skrev den opp i oppskrift boka min. Det gjorde jeg jo bestandig før jeg hadde iPad. Nå ligger iPad'n på kjøkkenbenken og den er lett å bruke som oppslagsverk. Tror du ikke at i år fant jeg ikke tilbake til den riktige nettsiden med oppskriften. Men jeg hadde den jo i boka mi!
 

Nå ligger ca. 50 kaker i fryseboksen, før de skal dyppes i smeltet sjokolade. Det er lett å dyppe kakene når de er frosset. Dyppingen får vente til i morgen. Nå venter sofaen.

2 kommentarer:

 1. Det er jo rene bakeriet hos deg om dagen :)
  Nammmmmm mmmmmmmmmm

  Du er vel snart klar til jul...hehe....deilig med alt som er unnagjort.

  Snart klar med nettsiden, som har tatt mye tid, samt andre oppgaver....
  men, jeg er igang med å skrive "kjøp inn dette til jul" listen min, det som MÅ kjøpes med fra italia - når jeg skal hjem til jul :)

  SvarSlett
 2. Skal si du er driftig og effektiv og kanskje litt kakelei når julen kommer? Snill bestemor er du som baker til barnebarna. Slik bestemor skulle alle barn hatt.

  SvarSlett