torsdag 8. januar 2015

Kongsvinger

Plutselig befant jeg meg på Kongsvinger. Dette hadde jeg egentlig ingen planer om, men F skulle opereres dagkirurgisk på Kongsvinger sykehus (dere vet ventelister og fritt sykehusvalg i Norge). Altså kl; 0400 kjørte vi fra Fredrikstad og var på Kongsvinger kl: 0615. F skulle møte kl: 0700, så til og med dørene inn til sykehuset var ikke låst opp da vi kom. Han ble tatt godt vare på, men hva skulle da jeg finne på i disse timene? Først måtte jeg ha frokost og kaffe. Sykehuskiosken åpnet ikke før kl: 0900 og heller ikke Kongsvinger senter åpnet før.
Det var bare å smøre seg med tålmodighet fra 0700 til 0900. Frokost spiste jeg på Kongsvinger senter, det ligger fint til rett ved Glomma, ved siden av denne broen. Den var fortsatt julepyntet, til og med et fuglenek var satt opp på broa.

                                            
Langs med Glomma går en gang- og sykkelvei. Jeg fulgte den et lite stykke, men med litt yr og regn i luften ville jeg heller først se Kongsvinger festning og så finne et sted jeg kunne være inne
 
                               


                                              
Helt øverst i byen ligger festningen. Den ble bygget som en stjerneformet skanse og ble kalt for kongens vinger, som senere ble dratt sammen til Kongsvinger. Du kan lese mer HER.
 
Jeg parkerte bilen på denne plassen. I den lange mursteins bygningen finnes et museum med turistinformasjon, som jeg først så etter jeg hadde vært oppe på festningen. 
                         
   
Mot den hvite snøen og festningsmuren veiet det norske flagget vakkert.

                                     
Inngangen gjennom festningsmuren var brei. Innenfor den første muren var det en ennå breiere mur. Og tykke jerndører så det har nok ikke vært lett å ta seg inn her.
 
                          
Midt på plassen sto et juletre. Bygningen i bakgrunn har vært messe, det leste jeg på døra. Den røde lille må vel ha vært et vakttårn.
                                 
     
                          
Den røde tre bygningen er i dag en restaurant. Jeg fikk vite av mannen i turistinformasjonen at her innenfor murene er det et hotell. Könings Winger Hotell.
                         
Hotellet ligger i den mursteins bygningen til hø. i bilde.

                                       
Utsikten er det ingen ting å si på. Glomma renner på sin veg gjennom Kongsvinger mot Fredrikstad.
                          
 
                          

På turistinformasjonen lurte mannen på hva jeg gjorde i Kongsvinger, om jeg var på gjennomreise.
Jeg skulle bare vente på F som ble operert. Da fortalte han meg at kona hans var operasjonssykepleier og det kan jo være hun var med på operasjonen. Tilfeldighet? Og så sa han at han hadde vært i Fredrikstad og Gamlebyen i sommer, og at vi har en fantastisk by. Og det beste bruktmarkedet han hadde sett. Jeg svarte: jeg vet!
Videre sa han at hvis jeg ville finne meg et hyggelig sted for en kopp kaffe skulle jeg kjøre tilbake ned denne alleen, og ta til høyre inn i Øvrebyen. Der skulle det ligge en liten hyggelig cafe som heter Fru Balchen's. Du forstår han hadde ikke mye å gjøre på denne tiden, det er meget stille.
 
                                            

Øvrebyen er den eldste og nå vernede bydelen i Kongsvinger. Huset jeg skulle finne var rosa og jo da cafeen var åpen.

                                         

                                          

Inventaret er som fra 50 tallet. Nå trengte jeg ennå mer kaffe og en hjemmebakt kake. To kopper eller krus drakk jeg her. Klokka nærmet seg 1200 og jeg hadde fortsatt ikke hørt noe fra sykehuset. F skulle sende meg beskjed når han våknet. Operasjonen hadde gått veldig bra, han hadde våknet, men sovnet igjen før han fikk gitt med beskjed. Menn altså........

                                                              

      

5 kommentarer:

 1. I Kongsvinger har jag varit flera gånger,
  fin stad. Jätteroligt och se dina bilder och bra
  sysselsättning och fota.
  Hoppas allt gick bra för din man.
  Kramar/AM

  SvarSlett
 2. Så gøy å se bilder fra Kongsvinger og godt at alt gikk bra m husbonden.
  Den røde bygningen/ restauranten har jeg spist lunch på sammen med en god venninne.

  SvarSlett
 3. Så moro "å bli med deg til Kongsvinger" !
  Der har jeg aldri vært - så dette var moro å se. Du var litt turist du,da - så moro med bra info fra han i informasjonen, var vel sjeleglad at noen stakk innom...hehehe

  Godt å høre F er hjemme igjen, og holder seg i ro...noe jeg kan tenke meg ikke er lett for den mannen,nei......du får binde han fast til nye godstolen sin :))

  God bedring fra oss i Borgen !

  SvarSlett
 4. Jeg har aldri vært i Kongsvinger, men det ser jo fint ut der dog litt rufsete, kaldt og vått akkurat den dagen. Da blei det i alle fall en fin og minnerik dag på deg, men kanskje ikke så kjekk dag for mannen på sykehuset. God bedring til ham.

  SvarSlett
 5. Typisk menn ;) Godt operasjonen gikk bra.
  Lurte på hva du skulle gjøre på Kongsvinger. Ser ut som du fikk ventetiden til å gå. Kongsenteret er helt fint det og litt av hvert å titte på der og festingen er jo veldig flott- bare at været ditt kunne jo vært bedre. Søsteren min og hennes tre barn bor i Kongsvinger- så derfor har jeg vært der noen ganger. Hun bor der og moren min i Fredrikstad :)

  God helg til deg og din F

  Klemmer Monica

  SvarSlett