søndag 14. desember 2014

Jul på Elingaard Herregaard

Mitt favoritt julebesøk/-marked er nok Jul på Herregården. Det er noen år siden sist vi besøkte Elingaard Herregaard. Sist søndag 7. desember, var jeg der sammen med min yngste datter, som også heter Elin. Dessverre en litt grå og regnfull dag ute, så det gav ikke særlig julestemning. Derimot visste vi hva som ventet oss inne.

I programmet står følgende:
Herregården pyntes, nissen tar i mot ønskelister, presten forbereder seg i presterommet, og tjenestepikene dekorerer treet. Her vises tradisjonshåndverk, og du finner gode julegaver, både i markedsboder og i museumsbutikken. Rosettbakkels laget på gammelmåten i kjøkkenet. Julestemning og folk finner du også i stabbur, fjøs, høvelbygning og smie, i dag er det liv i alle hus.
 

 

Inngangspartiet er dekorert med en gran girlander. Over døren er det en innskripsjon som er laget av fru Birgitte Christine Kaas. Du kan lese om henne HER.
 
                            
 

Juletreet blir pyntet i stuen av tjenestepikene. Gammeldags julepynt er det på treet. Tjenestepikene og alle de andre som er med å arrangere denne dagen er kledd i tidsriktige kostymer.
 
                               
 
                                
 
I spisestuen var bordet dekket til middag. Kanskje stod bordet pyntet slik julaften på fru Birgitte Christines tid. Norges rikskansler Jens Bjelke, har også tidligere vært eier og vært med på å styre Norge fra Elingaard. Mange av rommene er nå pusset opp. For 10 år siden holdt vi nemlig bryllup her for min eldste datter, og da var nok det mere slitt. 

                              
 
Flotte kostymer var stilt ut. Ikke rart de måtte ha hjelp til å kle på seg i de dager.

                               


                                  
Et av soverommene i annen etasje er nydelig oppredd. Herregården kan leier og du kan sove i disse vakre sengene. Du kan lese mer om dette HER, hvis du da ikke er redd for spøkelser. For det sies at fru Birgitte går igjen her.
 
                                     

For er du redd spøkelser kan du oppleve nettopp det på Elingaard.
"Rom fylles av tung parfymelukt. Folk kjenner kalde gufs, lys slås av, dørhåndtak faller av, møbler flyttes. Da kan det være fru Birgitte Christine. Hun kalles ofte general Birthe. Hun var salmedikter og generalfrue (1682 1761) og styrte Elingaard med streng hånd. Birthe forsvant på en vogntur under mystiske omstendigheter. Enke etter general Henrik Jørgen Huitfeldt"

Flere arrangementer er det her i løpet av året. Så det er virkelig verdt å ta turen til denne fantastiske herregården.
5 kommentarer:

 1. Det så virkelig flott ut. Det hadde vært artig å prøvd å leve som de gjorde i storhetstiden, bare for noen dager i alle fall.

  SvarSlett
 2. Ser ut som dere hadde en fin søndagstur!
  Staselig gård dette, kanskje jeg må besøke gården til sommeren. Alltid hyggelig å ha en utflukt til steder med historisk sus.

  SvarSlett
 3. Det var ett vackert ställe för julmiddag, så
  fint allt är dekorerat. Och vi har ett alldeles eget
  spöke, en dam, och hon är snäll.
  Kramar/AM

  SvarSlett
 4. Så flott herregård !
  Takk for turen, artig å se slike steder.
  Morsomt med aktivitet i alle rom, da....tro om det ble noe kjøp på deg?

  Ja, nå lir det mot ny helg......og jeg gleder meg til middag og konsert :)

  SvarSlett