torsdag 16. april 2015

Søndagstur til Torgauten fort

I vårt lokalmiljø stårdet flere krigsminner slik som Torgauten fort. Det har lenge vært militært område og vi har aldrig tidligere vært å sett på dette fortet, selv om jeg er oppvokst ikke langt unna. Som barn trodde jeg at det fortsatt kunne være soldater igjen der fra krigen, det var meget skummelt.

På Wikipedia står:

"Torgauten fort er et eks-tysk fort i Norge med betegnelse Heeres Küsten Batterie HKB 6/980 Torgauten (593). Batteriet ble satt opp i april-mai 1941 med 4 stk 10cm K17/04 kanoner med skuddvidde 14000m.[1][2] Fortet skulle dekke Glomma vestre innløp til Fredrikstad mens Kjøkøy fort skulle dekke det østre. Fortet var under kontinuerlig utbygging frem til krigens slutt, alt behørig skrittet opp, tegnet og overført til England av norske anleggsarbeidere. Foruten selve fortsområdet var det en rekke mindre anlegg for fortets nærforsvar i Øyenkilen og Foten og en lyskasterstasjon på odden mellom Helleskilen og Dypeklo. Kun mindre spor etter dette er nå synlig.

Etter krigen ble fortet overtatt av det norske forsvaret og videre modernisert bl.a. med radar og to kanoner i kasematter. Ca. 1993 ble det nedlagt. Det er nå museum med omvisning enkelte søndager om sommeren."

Dette grønne "huset" har jeg bare sett på avstand og alltid trodd det er et trehus. Her er det solid mur, med faske vinduer. Det er under bakken store rom.
Denne søndagen var det ingen omvisning, men det finnes mange trapper og underjordiske ganger bi kunne gå i. Veldig spennende for barnebarna som var med.
                           
En stor kanon står fortsatt utstilt og vokter innseilingen til Fredrikstad.
Vi ble alle meget overrasket over hvor stort område som er utbygd både over og under bakken.     
                              
Selvfølgelig måtte Idar på ni år klatrer litt også.  Og det er ikke trapp opp, han klatrer på steinene.  Lillebror Eskil har veldig lyst han også.                
                              

                                
Det er full oversikt over innseilingen til byen. Glomma deler seg i to og dette er det vestre løpet, "Vesterælva". Det er Kråkerøy og Hvaler som sees i bakgrunn. En morsom og opplevelsesrik dag.
3 kommentarer:

 1. Intressant och få följa med er in och titta,
  det har nog hänt en hel del där. Huset är som
  en skorsten till det som ligger under.
  Kramar/AM

  SvarSlett
 2. Det må være et spennende og yndet sted for små gutter...og store også. Noen ganger skulle man kunnet sett bakover i tid og spionert på dem som var der.

  SvarSlett
 3. Så flinke dere er til å være ute på tur!
  Kan tenke meg at dette var spennende for gutta dine.
  Ha en fin helg og lykke til med nymalte vegger!

  SvarSlett